ΠΕΙΡΑΙΑΣ (1837-1894)

Η Σχολή εγκαταστάθηκε στην οικία Φεράλδη, την οποία αγόρασε η κυβέρνηση. Επρόκειτο για δύο νεότευκτα πολυτελή πέτρινα κτήρια που χωρίζονταν από μια εσωτερική αυλή.

Τον Φεβρουάριο του 1840 ανέλαβε τη διοίκηση της Σχολής ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός, ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Σπυρομήλιος, ο οποίος καθιέρωσε τις γραπτές προαγωγικές εξετάσεις.  

Από τον Ιούνιο του 1854 έως τον Οκτώβριο του 1857 η Σχολή αναγκάστηκε να στεγαστεί στο Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, στην Αθήνα, λόγω της αγγλογαλλικής κατοχής του Πειραιά και της επιδημίας χολέρας.

Τον Μάιο του 1868 οι Ευέλπιδες φόρεσαν για πρώτη φορά τη χαρακτηριστική μπλε στολή με το κολλάρο και τα κίτρινα παραρράμματα.

Κομβικός σταθμός για την ιστορία της Σχολής ήταν η διοίκηση του Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Πάνου Κολοκοτρώνη, ο οποίος ανέλαβε το 1881. Επί θητείας του ο νέος Οργανισμός του 1882 προέβλεπε την είσοδο αποφοίτων του Γυμνασίου κατόπιν εξετάσεων, ενώ η φοίτηση μειώθηκε σε πέντε από επτά χρόνια. Παράλληλα, το 1882 καθιερώθηκε η υποχρεωτική ορκωμοσία των Ευελπίδων, με τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους, ενώ για πρώτη φορά οι βασιλόπαιδες πρίγκιπες παρακολουθούσαν τα μαθήματα.

Μετά τη σύσταση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων το 1884, άρχισε να γίνεται λόγος για τη μεταφορά της Σχολής στην Αθήνα, αλλά δεν υπήρχαν κατάλληλα οικοδομήματα για τη φιλοξενήσουν.