Μουσική Εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

2018, Νοέμβριος 22 - 7:53μμ

Tην Δευτέρα 05 Νοε 2018 πραγματοποιήθηκε χορευτική - χορωδιακή εκδήλωση, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο εορτασμού των 190 χρόνων από την ίδρυση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

 

     Η μουσικοχορευτική εκδήλωση είχε ως σκοπό να προβάλλει τη μουσική και χορευτική παράδοση από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, μέσα από τη λεβεντιά, τη ζωντάνια, την περηφάνια, τη χάρη και το καθαρό βλέμμα των Ευελπίδων. Αξίζει να αναφερθεί, ότι στο πολυδιάστατο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής και στον τομέα της φυσικής αγωγής και πολιτισμού, διδάσκονται στους Ευέλπιδες οι παραδοσιακοί χοροί της χώρας μας, γεγονός που καταδεικνύει τη συμβολή της στη διατήρηση της πολιτισμικής μας παράδοσης.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν νοητά σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Πατρίδας μας καθώς και στην πλούσια λαϊκή της παράδοση. Οι προαναφερόμενες γεωγραφικές περιοχές που αποτελούσαν και τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες της εκδήλωσης, ήταν οι παρακάτω:

-       Ήπειρος-Θεσσαλία

-       Νησιά Αιγαίου

-       Θράκη-Μακεδονία

-       Κρήτη

-       Κύπρος

-       Πόντος

 

     Κάθε θεματική ενότητα περιελάμβανε μια σύντομη ομιλία – εισήγηση που πλαισιώνονταν από αντίστοιχες απαγγελίες της χορωδίας της Σχολής με συνοδεία των κατάλληλων προβολών βίντεο. Στη συνέχεια, η χορευτική ομάδα της Σχολής αναδείκνυε, μέσω της άριστης εκτέλεσης τους  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χορών κάθε γεωγραφικής ενότητας και κατά συνέπεια τον λαϊκό πολιτισμό μας. 

 

     Στην υπόψη εκδήλωση συμμετείχαν γνωστοί τραγουδιστές των παραδοσιακών μας χορών που έχουν σημαντική συμβολή στη διατήρηση της πολιτισμικής μας παράδοσης, όπως οι Λάκης Χαλκιάς, Θωμάς Κωνσταντίνου, Βαγγέλης Δημούδης, Μανώλης Κόττορος, Γιώργος Καραγιώργης και Δημήτρης Καρασαββίδης. Όλοι οι παραπάνω πλαισιώνονταν από  εξίσου καταξιωμένους μουσικούς.

 

     Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο ΥΕΘΑ κ Πάνος Καμμένος , ο Α/ΓΕΣ Αντγος Αλκιβιάδης Στεφάνης, ο  Πρέσβης κ΄ Κασκαρέλης Βασίλειος, Σύμβουλος Δ.Σ και Μέλος της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», εκπρόσωποι πολιτικών και θρησκευτικών αρχών , μέλη πολιτιστικών φορέων, Ευέλπιδες και πλήθος κόσμου.