Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Σύμφωνα με Βασιλικό Διάταγμα της 10ής Ιουνίου 1883, η σημαία της Σχολής Ευελπίδων ήταν η εθνική, η οποία ήταν υψωμένη, κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε εμφανές σημείο του κτηρίου του Διοικητηρίου της.

Στις 17 Απριλίου 1926, με Προεδρικό Διάταγμα, απονεμήθηκε «Σημαία» στη Σχολή, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολεμική, λόγω των υπηρεσιών της προς την Πατρίδα κατά τη διάρκεια των πολέμων της περιόδου 1912-1922. Με νεότερο διάταγμα της 29ης Ιουλίου 1926, η εν λόγω Σημαία είχε τις διαστάσεις και τα διακριτικά των σημαιών των Συνταγμάτων Πεζικού και έφερε στο κέντρο του σταυρού δικέφαλο μαύρο αετό. Αργότερα, ο αετός αντικαταστάθηκε με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Αυτή η Σημαία χαρακτηρίστηκε ως «Σημαία του Τάγματος Ευελπίδων», γιατί μόνο τα Συντάγματα Πεζικού, Ιππικού και Ευζώνων δικαιούνταν πολεμική σημαία. Επίσης, από την ημέρα απονομής της Σημαίας, σημαιοφόρος ορίστηκε ο Αρχηγός-Επιλοχίας της Σχολής, κάτι που συνεχίζεται έως και σήμερα.

Στις 3 Ιουλίου 1931 η Σημαία της Σχολής παρασημοφορήθηκε, για πρώτη φορά, από τον τότε Υπουργό των Στρατιωτικών Υποστράτηγο ε.α. Γεώργιο Κατεχάκη με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως. Παρέμεινε ίδια έως τον Ιούνιο του 1938, οπότε καθιερώθηκε νέος τύπος Σημαιών. Τον Απρίλιο του 1941 μεταφέρθηκε από τους πρωτοετείς Ευέλπιδες στην Κρήτη, όπου παρέμεινε μέχρι την απελευθέρωση, φυλασσόμενη στη Μονή Γωνιάς.

Για τη συμμετοχή των Ευελπίδων στον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό Πόλεμο 1940-41, καθώς και στη Μάχη της Κρήτης (1941), μεταπολεμικά η Πολεμική Σημαία τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Α΄ Τάξεως και τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας. Η απονομή αυτών των δύο πολεμικών μεταλλίων πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 1946.

Τέλος, στις 21 Δεκεμβρίου 1978, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής και της ορκωμοσίας των Ευελπίδων της Ι Τάξης, η Πολεμική Σημαία τιμήθηκε με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο.