ΑΘΗΝΑ - ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ (1894-1982)

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1894 οι Ευέλπιδες άφησαν το κτήριο του Πειραιά, για να εγκατασταθούν στο καινούργιο κτηριακό συγκρότημα στο Πεδίο του Άρεως. Η ανέγερση του συγκροτήματος χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Γεώργιο Αβέρωφ και καταλάμβανε μια έκταση 36,4 στρεμμάτων. Ανεγέρθηκαν έντεκα ανεξάρτητα και μεγαλοπρεπή κτήρια, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ρυθμό.

Το 1914 οι εκπαιδευτικοί προσανατολισμοί της Σχολής άλλαξαν ριζικά, δίνοντας πλέον βαρύτητα τόσο στην εξοικείωση των Ευελπίδων στις συνθήκες που προσομοίαζαν το πεδίο της μάχης όσο και στην απόκτηση γνώσεων της τακτικής του Πεζικού και του Ιππικού. Παράλληλα, με υπόδειξη του Γάλλου Συνταγματάρχη L. Genin, διοικητή της Σχολής κατά τη διετία 1912-1914, καθιερώθηκε η λειτουργία του Προπαρασκευαστικού Λόχου Υποψηφίων Μαθητών, δεκάμηνης φοίτησης. Σκοπός του Λόχου ήταν η προπαρασκευαστική στρατιωτική εκπαίδευση των νέων υποψηφίων που προορίζονταν για τη Σχολή. Τελικά ο Λόχος λειτούργησε έως το 1920 όποτε και συγχωνεύτηκε με τη Σχολή.

Το 1926 το «Στρατιωτικόν Σχολείον των Ευελπίδων» μετονομάστηκε σε Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ενώ της απονεμήθηκε, για πρώτη φορά, Πολεμική Σημαία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «Σημαία του Τάγματος Ευελπίδων», για τις υπηρεσίες της κατά τη διάρκεια των πολέμων της περιόδου 1912-1922.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1928 η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο στη Σχολή, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά της στο Έθνος.

Το 1932 δημιουργήθηκε στη Σχολή το πρώτο και μοναδικό στρατιωτικό μουσείο στην Ελλάδα.

Το 1955 οι Ευέλπιδες φόρεσαν, για πρώτη φορά, τη φαιοπράσινη στολή ασκήσεων, ελληνικής κατασκευής, στο σχέδιο της αγγλικής Μ1942.

Τον Αύγουστο του 1961 η Σχολή θεωρήθηκε ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ισότιμο, αν και αρχαιότερο, από τα υπόλοιπα ιδρύματα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των πολεμικών περιόδων (Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Εμφύλιος Πόλεμος) η Σχολή διέκοπτε,κατά περίπτωση, τη λειτουργία της, ενώ οι Ευέλπιδες τοποθετούνταν με διάφορους βαθμούς (ανθυπολοχαγοί, ανθυπασπιστές κ.λπ.) σε μονάδες εκστρατείας